Våra Bruksgrenar/vad stämmer på dig?

Hittade den här humoristiska texten och kunde inte låta bli att dela med mig till er av den.  Den bjuder på  flera goda skratt.  😉

SPÅR
Sporten för den sanna individualisten!
Kan utövas helt utan att man behöver ta hänsyn till andra människor, något som du ser som ett stort plus.
Spårmänniskan vet alltid bäst själv.
Spår är den överlägsna grenen vad gäller bortförklaringar – ingen annan än du vet ju vad som egentligen hände där ute i skogen. Ingen annan ser dina misslyckanden, utan det är helt upp till ditt eget rymliga samvete hur du vill beskriva hur din träning gått. Vissa spårmänniskor medtager alltid extra apporter och spårslut för att dölja ett eventuellt misslyckande, även på tävling! Hundrasen för dig spelar inte så stor roll, huvudsaken att den har en ras.
Viktiga karaktärsdrag:
Ensamvarg, duktig på att räkna steg och pinnar, skarp syn (du tar pinnarna – inte hunden), måttligt terränggående, expert på undanflykter. Hemsk sångröst för att skrämma bort älgar och vildsvin är ett plus. Människor med uselt lokalsinne bör ha en superspårhund, så att man kommer fram till rätt ställe, i alla fall under samma dag som tävlingen pågår.

SÖK
Spårets motsats. Perfekt för dig som vill studera hur människori grupp fungerar – intriger, maktbalans, skiftande ledarskap.
En bra övning för framtida deltagare i ‘expedition Robinson’. Bra sport för den som inte har så bra lokalsinne – även den vimsigaste brukar hitta tillbaka de 50 metrarna till mittstigen efter någon timme. Nackdelen är att alla i gruppen vet exakt hur uselt din hund går, men samtidigt så har du fördelen av att kunna skylla alla dessa misstag på de andra i gruppen. Usla figgar och slarv på stigen kan ju få det bästa sökhundsämnet att tappa sugen. Här krävs ju i någon mån en hund som är glad i människor, som befinner sig i skiftande positioner i skog och mark.
Viktiga karaktärsdrag:
Älska att argumentera, bra på att skylla på andra, mycket terränggående. Älskar du att kasta dig utför berghäller och stup i 100 knyck, så är definitivt sök den sanna grenen för dig…… Klara av att ligga stilla i en snödriva eller inlåst i en nedgrävd låda, hur länge som helst utan att förfrysa eller drabbas av klaustrofobi. En mycket FÖRSTÅENDE familj är ett måste, då familjens tänkta samvaro på helgen, helt självklart byts ut mot 5 timmar sök i skogen.

RAPPORT
Grenen för de sanna latmaskarna.
Du låter hunden och hjälpföraren göra hela jobbet.Själv sitter du på A- stationen och fikar.
En rapportmänniska bör ha mycket is i magen och gärna leva efter tesen ‘går det så går det’, för hunden kommer du inte se skymten av under hela träningspasset. En stor förkärlek för att sitta och fika, filosofera eller halvsova långa stunder i sträck är meriterande. Kommer inte hunden tillbaka kan du hitta på vilka förklaringar som helst – ingen har ju varit ute på sträckan, så hur skulle dom i andra gänget veta vad som är sant eller ej? Rasen för dig är en snabb, hyfsat liten hund som kan väja för ev. hinder och springa ifrån skogens ilskna djur.
Viktiga karaktärsdrag:
Lugn, lat och optimist. Tar dagen ( och träningen) som den kommer. Förkärlek för långa fikapauser. Konsten är att finna en hjälpförare, som är en riktig hurtbulle, kräver dock viss kompetens i att manipulera människor.

IPO
Grenen för dig som misslyckats i andra bruksgrenar och snabbt behöver återställa ditt självförtroende.
I IPO kan alla bli världsmästare, för än så länge är du garanterat ensam på din klubb att tävla i grenen. Eftersom ingen annan förstår din träning, kan de inte heller se dina misstag. Och om dom tror sig se några sådana, så förklarar du att ‘nere på kontinenten’ vill man minsann ha hundar som gör precis som din. Lugn, du behöver inte ha varit på ‘kontinenten’för att använda detta knep, det räcker att du hört någon säga det, så är det så. IPO har även den fördelen att spåren går i maklig takt över välklippta gräsmattor, så någon risk för att du skall tvingas ha bra kondition, råder ej. IPO är snäppet bättre än skydds för den pryltokige, här finns miljarder livsviktiga prylar att köpa och hänga upp på hundburen. Dessa måste ju naturligtvis bytas ut med jämna mellanrum, då det dyker upp något nytt nere på ‘kontinenten’. Här är det riktiga brukshundar som gäller, bara dom är ‘belastningsbara’ och har rätt ‘drifter’.
Viktiga karaktärsdrag:
Missförstådd världsmästare, macho, pryltokig, föraktar svenskskyddet och anser att allt som kommer utifrån automatiskt måste vara bättre än det vi redan har i Sverige.

LYDNAD
Grenen för dig som inte vill ta ett steg utan att bli kommenderad. Passar alla utan fantasi ochinitiativförmåga, träningen utförs med slavisk noggrannhet och förändras aldrig.I lydnaden riskerar du aldrig att behöva ge dig ut i skogen, utan kan tryggt stanna kvar på din klippta gräsmatta eller klubbens lydnadsplan. Kräver minimal kondition och smidighet av föraren. Passar den som inte vill att hunden ska tänka och arbeta självständigt, utan bara lyda. Perfekt gren för att låta hunden sota för alla dina misslyckanden, taskiga självkänsla och maktbegär. Äntligen har du fått någon som du kan bestämma över och hunsa med. Hunden till detta
kan se ut hur som helst, men skall ju helst vara en hyfsat vek rackare.
Viktiga karaktärsdrag:
Dålig självkänsla, att traggla samma trista moment, eller en microdel av ett moment, om och om igen.
Förmåga att ta order från andra utan att behöva tänka själv.

AGILITY
Grenen för dig som inbillar dig att du visst kan springa lika fort som din hund samt skrika och vifta med armarna på samma gång. (Män bör prova att göra dessa saker samtidigt utan hund först, ni vet detta med män och göra flera saker samtidigt).
Du är den ständige optimisten som trots att din hund diskat ut sig 3 gånger på raden, kommer att vinna nästa lopp (det svåraste). Hoppet överger dig aldrig, däremot överger dig ofta flåset och ibland hunden. Men du är lika glad för det. ‘om inte’ säger du så fort du klivit av banan. Du har tusen förklaringar på vad som gick fel och varför. Du är expert på domarmissar och vet så väl att ena klon faktiskt var på kontaktfältet, så det så. Du tävlar mest för att träffa andra optimister. Du tycker att det borde delas ut fler och större priser och tar glatt emot jumbo-rosetter. Här spelar hundrasen verkligen ingen roll, snabb som rackarns skall den vara.
Viktiga karaktärsdrag:
Älskar att springa och bli svettig, förmåga att både vifta, skrika och att hoppa upp och ner samtidigt. Rosettgalen.

SKYDDS
Grenen för dom som egentligen ville bli yrkesmilitärer, poliser eller bara vanliga väktare, men som i själva verket inte ens får bli dörrvakt på stans värsta sylta. En stor förkärlek till militärgrönt och den enda sanna bruksmänniskan, enligt dom själva. Här råder ingen tvekan om vilken hundras som man ska ha, schäfer eller en malinois.
Viktiga karaktärsdrag:
Självsäker, dryg, bakåtsträvare. Förmåga att se ner på alla andra grenar. Uppskattar hunddressyr á la 60-tal.

VAD STÄMMER PÅ DIG ????????

 

Annons

6 svar till “Våra Bruksgrenar/vad stämmer på dig?”

 1. =) Roligt!!!!!
  Ha en toppenhelg på Er
  Hinta sänder pussar till sin pappis
  Kram på Er alla

 2. Belgarmatte Says:

  Ja, ganska 😉
  Detsamma önskar vi er!
  Pappsenpussar, kramar o klapp på Jaro o Vera

 3. Ha ha kan ju inte annat än le 😉
  Hoppas allt e väler me er nu får vi snart ta å styra upp någonting…
  Ha d najs 🙂 K&K

 4. Belgarmatte Says:

  Nej, det är svårt att låta bli 😉 Allt bara bra här.
  Samma med er hoppas jag. Japp, hör av mig. Detsamma!
  Hörs! K&K 🙂

 5. LOL – stämmer rätt bra, förutom på mig själv…. 😉
  Mötte just en av karikatyrerna på färjan mellan Grenå-Varberg på hemväg från Worl Dog Show i veckan. Hon var en IPO-stereotyp ut i fingerspetsarna! Vi fick höra hur bra hon och hennes hundar var, hur missförstådd hon och hennes träning var på klubben – det var ju inte någon annan som hade sådana framgångar som hon hade…osv. Så nog stämmer det alltid – förutom beskrivningarna på spår och lydnad – inte stämmer de in på mig… ;o)))

 6. Belgarmatte Says:

  He he… 😉 Ja, vi brukar säga att det är mycket snack o ingen verkstad 😉
  Lite självkritik kan väl aldrig skada… 😉 det viktigaste är väl ändå att det är kul att träna, vad man än gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: